Ihmiset

Marjaterttu Willman

(synt.1976) tanssija, koreografi, pilates-ohjaaja
Marjaterttu Willman Marjaterttu Willman uskoo liikkeeseen. Hänen liikekieltään on kuvailtu muotoja hakevaksi, pragmaattiseksi ja suuria liikekaaria sekä gestiikkaa tasapainoisesti vuorottelevaksi liikekieleksi. Willmanin koreografisena missiona on liikkeellisesti rikkaan tanssin ylläpitäminen, vaaliminen ja jatkuva kehittäminen. Annetaan liikkeen puhua ja arvostetaan tanssijoiden kehollista kykyä ilmaista. Vaalitaan eri tanssilajien asiantuntijuutta, mutta samanaikaisesti mahdollistetaan eri lajien ennakkoluuloton sekoittuminen.

Marjaterttu Willmanille tanssi on tapahtuma, joka sisältää tekijän, liikkeen ja teemallisen sisällön. Hän luottaa koreografisessa työssään mielen ja liikkeen intuitioon. Willman pyrkii liikkeen välityksellä saattamaan katsojan inhimillisyyden äärelle.

Willman on musiikki- ja äänilähtöinen koreografi. Hän painottaa koreografisessa työssä liikkeen ja musiikin tai äänisuunnittelun vuorovaikutusta. Musiikki ja äänisuunnittelu määrittävät Willmanin dramaturgisia valintoja ja luovat hänen liikekielelleen toimintakentän. Musiikin ja äänen värit, nyanssit ja tasot inspiroivat Willmania.

Teoksissaan Marjaterttu Willman käsittelee ihmisenä olemista. Ihmisten väliset vuorovaikutussuhteet ja niiden jättämät jäljet yksilössä ovat tärkeitä teemoja hänen työssään. Willmanin mielestä tanssin avulla voi kommunikoida monisäikeisesti ihmisyyden lainalaisuuksia ja olettamuksia. Kehon ollessa kommunikaation väline ihmisyyden monet kerrostumat tulevat herkällä tavalla esiin.

Dramaturgian tärkeyttä näyttämötaiteessa ei Willmanin mielestä voi ohittaa. Se palvelee katsojaa ja tukee esityksen toiminnallisen kaaren hahmottamista. Koreografisen prosessin aikana dramaturginen pohdinta auttaa työryhmää löytämään esityksen sisäisen logiikan. Willmanille yhteistyö työryhmän kanssa värittää kulloisenkin teeman monisäikeiseksi ja kirkastaa dramaturgiaa.

Willmanilla on yli 25 vuoden ammatillinen kokemus nykytanssista, klassisesta baletista ja näyttämötaiteesta. Willman on toiminut koreografina vuodesta 2002 valmistaen yli 20 kantaesityskoreografiaa mm. Willman Dance Companylle, Kansallisbaletille, Tanssiteatteri Raatikolle ja Vantaan Tanssiopistolle. Hän perustanut omia teoksiaan tuottavan Willman Dance Companyn vuonna 2012.

Marjaterttu Willman on saanut koulutuksensa Kansallisoopperan Balettikoulussa. Hän toimi tanssijana Kansallisbaletissa vuodesta 1994 tanssien klassisissa baleteissa ja nykytanssiteoksissa, esiintyen yli 1100 näytöksessä Oopperatalon näyttämöllä. Hän eläköityi tanssijan virastaan joulukuussa 2020. Willman on toiminut tanssijana myös nykytanssiryhmä Ballet de Lorrainessa Ranskassa 2003-2004. Willman on esiintynyt Kansallisbaletin ja Ballet de Lorrainen kiertueilla Euroopassa ja Aasiassa.

Ansioluettelo


Jonna Aaltonen

(synt.1972) freelance-tanssitaiteilija
Jonna Aaltonen on valmistunut Turun konservatoriosta 1995.
Aaltonen on työskennellyt monipuolisesti tanssin ja teatterin saralla: nykytanssiteoksissa, tanssiteatteri-, musikaali- ja oopperaproduktioissa. Hän on toiminut tanssijana jo yli kuudessakymmenessä teoksessa, Jonna Aaltonen lähes neljänkymmenen eri koreografin kanssa ja työskennellyt kiinnityksellä Tanssiteatteri Erissä, Norrdans'issa ja Älvsborgsteater'issa Ruotsissa sekä VolksOperan baletissa Wien'issä, Itävallassa.
Aaltosella on myös kokemusta harjoituttajan, koreografin assistentin sekä tanssinopettajan työstä.
Viime vuosina Aaltonen on tanssinut mm.teoksissa: Hologram Walls (kor. Carl Knif, 2010), Life ja IMAGE X (kor. Anu Sistonen, 2010/2011), ja Tukholman kuninkaallisessa oopperassa Mats Ek'in koreografiassa Orfée (2007).Jonna Aaltonen tanssii Marjaterttu Willmanin koreografioissa Nine lives ja Snowblind.


Jukka Huitila

(synt.1976) valo- ja äänisuunnittelija
Jukka HuitilaValosuunnittelija Jukka Huitila (TeM) on työskennellyt valon ja visuaalisuuden kanssa niin esitystaiteen, tapahtumapuolen kuin valotaiteen tuotannoissa kaksi vuosikymmentä. Hänen työskentelylleen tunnusomaista on videokuvan ja valosuunnittelun saumaton yhdistyminen. Jukan valoteoksia on nähty vuosien varrella julkisissa tiloissa, esimerkiksi Stadionin tornissa talvisessa Lux Helsinki valotaidetapahtumassa. Jukka työskentelee nykyisin freelancerina ja asuu Helsingissä. Jukka on työskennellyt mm. Jyrki Karttusen, Carl Knifin, Pirjo Yli-Maunulan, Marjaterttu Willmanin, Liisa Risun, Kaari Martinin sekä Valtteri Raekallion kanssa.
www.jukkahuitila.com


Timo Korjus

(synt.1987) freelance-tanssitaiteilija, hieroja
Timo Korjus Timo on vuonna 2007 Suomen Kansallisoopperan balettioppilaitoksesta valmistunut tanssija. Hän on tanssinut Suomen Kansallisbaletissa ja Chemnitzin baletissa Saksassa. Tällä hetkellä Timo tanssii Ballet Finland ryhmässä. Yhteistyön Willman Dance Companyn kanssa hän aloitti teoksessa Nine lives vuonna 2017. Timo on myös koulutettu hieroja Art Fysiolla.


Ainu Palmu

(synt.1974) valo- ja äänisuunnittelija
Ainu Palmu kuva 3Ainu on vapaa valosuunnittelija joka työskentelee pääasiassa nykytanssin ja -sirkuksen parissa. Hän on tehnyt yhteistyötä mm. Jorma Uotisen, Salla Hakanpään, Juha Hurmeen ja Joona Halosen kanssa. Hän kuuluu Sivuhenkilöt- ja WHS ryhmiin. Ainu on myös muodollisesti pätevä arkkitehtuurisen valon suunnittelija ja tekee valotaideteoksia. "Jos voisin vaan ottaa valokuvia ni ottaisin vaan valokuvia", hän haaveilee.


Mikko Linnavuori

(synt.1983) valo- ja äänisuunnittelija
Mikko LinnavuoriMikko Linnavuori on opiskellut valo- ja äänisuunnittelua Teatterikorkeakoulussa. Hänen valosuunnitteluaan on nähty mm. Kaari Martinin, Minna Tervamäen ja Jouka Valkaman koreografioissa sekä Tuska-festivaaleilla ja Elämä lapselle 2011 -tapahtumassa (valo-,lava- ja videosuunnittelu).

Linnavuori on työskennellyt äänisuunnittelun ja äänitekniikan parissa mm.Nightwishin, Apocalyptican, Kimmo Pohjosen ja Jukka Perkon musiikkituotannoissa. Mikko Linnavuori toimii valo- ja äänisuunnittelijana Marjaterttu Willmanin teoksessa Snowblind.


Jukka Kaven

(synt.1962) valo- ja äänisuunnittelija

Jukka Kaven on valo- ja äänitekniikan monipuolinen ammattilainen. Hän on saanut Teatterikorkeakoulussa valo- ja äänitekniikan opettajan koulutuksen. Kaven on opettanut ja opettaa mm.Tampereen Ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän osastolla sekä ITE College East-koulussa Singaporessa.

Jukka KavenJukka Kaven on työskennellyt ääni- ja valosuunnittelijana lukemattomissa produktioissa taiteen ja teatterin saralla. Hän on tehnyt yhteistyötä mm. Apocalyptican, Kronos Quartetin, Kimmo Pohjosen, Tero Saarisen ja Akram Khan Dance Companyn kanssa.


Mikko Paloniemi

(synt.1982) tanssija
Mikko Paloniemi Mikko Paloniemion opiskellut Teatterikorkeakoulussa ja valmistumisensa jälkeen tanssinut mm.Helsinki Dance Companyssa(HDC),Tommi Kitti & Co:ssa ja Karttunen Kollektivissa sekä useiden yksittäisten koreografien tuotannoissa. Viimeksi Mikko on nähty Jyrki Karttusen teoksessa Keiju.


Heidi Lehtoranta

(synt.1979) tanssija
Heidi Lehtoranta on valmistunut Suomen Kansallisoopperan Balettikoulusta vuonna 1999 ja Tukholman Danshögskolanin tanssijalinjalta vuonna 2000. Lehtoranta työskentelee freelance-tanssijana Suomessa ja Ruotsissa ja on esiintynyt mm.Susanna Leinosen, Nina Hyvärisen, Petri Kekonin, Arja Tiilin, Arja Raatikaisen ja Malin Hellqvist Sellenin teoksissa. Heidi työskentelee Susanna Leinonen Companyssa tanssijana ja koreografin assistenttina.


Sara Saviola

(synt.1983) tanssija
Suomen Kansallisbaletissa vuodesta 2002 tanssinut Sara opiskeli Suomen Kansallisoopperan Balettioppilaitoksessa 1992-2002. Lisäopintoja hän on tehnyt mm. New Yorkissa, Kööpenhaminassa, Wienissä ja Firenzessä. Sara Saviola Suomen Kansallisbaletissa Sara on tanssinut mm. Jiri Kyliánin, Ohad Naharinin, Tero Saarisen, Susanna Leinosen, Jorma Uotisen, Jouka Valkaman, Johanna Nuutisen ja Satu Tuomiston nykytanssiteoksissa. Lisäksi Sara on vieraillut Susanna Leinosen Suo tihkua vihreä tammi- teoksen kanssa Houstonin, Amsterdamin ja Pariisin tanssifestivaaleilla, sekä ollut tanssijana Marjaterttu Willmanin, Reija Wäreen, Nina Hyvärisen ja Aapo Siikalan tuotannoissa.


Maria Tamminen

(synt.1978) tanssija
Maria Tamminen on valmistunut Suomen Kansallisoopperan Balettikoulusta vuonna 1999 ja tanssinut siitä lähtien Suomen Kansallisbaletissa. Maria Tamminen Hän on esiintynyt mm. Jiri Kylianin, Tero Saarisen, Susanna Leinosen, Jouka Valkaman, Jarkko Mandelinin ja Johanna Nuutisen nykytanssiteoksissa. Lisäksi hän on tanssinut Marjaterttu Willmanin koreografiassa Veri nousee päähän (2008). Ulkomailla Maria on esiintynyt mm. Dance salad-festivaaleilla Houstonissa, Julidans-festivaaleilla Amsterdamissa sekä June events -ja Exit-festivaaleilla Pariisissa Susanna Leinosen teoksessa Suo tihkua vihreä tammi.